Kom i gang med at spise sundere i hverdagen - 6 gode råd du kan bruge allerede i dag

Mange forbinder sund mad med et vægttab, men et ønske om at spise sundere behøver ikke kun at være i forbindelse med et vægttab, der er nemlig mange gevinster ved at spise mere varieret og sundt.

Det kan f.eks. være mere energi i hverdagen, en større følelse af balance i kroppen, mindre oppustethed osv. Der er altså mange gode grunde til at spise sundt, men det kan være svært at vide hvordan man kommer i gang, derfor får du her 5 gode råd som du kan begynde med allerede i dag.

Lad være med at gøre det kompliceret

At spise sundt behøver ikke at være særlig kompliceret. Mange forbinder det med en masse nye opskrifter, råvarer de ikke kender, noget der skal skaffes hjem, er dyrt m.m. men faktisk kan det være meget små ændringer i din nuværende kost der skal til, for at du bliver sundere.

Spiser du f.eks. allerede agurk, jamen så prøv at spise et stykke der er dobbelt så stort til frokost, det vil ofte resulterer i, at du spiser mindre af noget andet.

Er du fan af leverpostej, så smør et lidt tyndere lag på. Skift letmælken ud med minimælk, og mayonnaisen ud med en light-udgave.

Mere kompliceret behøver det faktisk ikke at være til at starte med, så drop tanken om at skulle købe ind til helt nye madplaner, bruge timevis i fitnesscenteret, og at sætte dig ind i makroernæringsstoffer osv. 

Små skridt

Du har jo nok før hørt om, at Rom ikke blev bygget på en dag, ikke? Det gjorde din overvægt eller din usunde tilstand heller ikke. Derfor kan du heller ikke fikse det hele på en dag.

Sæt dig i stedet ned og kig på hvad du kan ændre på lige nu og her, hvad kan du gøre bare 1% bedre til det måltid du skal have lige om lidt, eller kan du drikke bare 1 ekstra glas vand ift. hvad du plejer.

Hvis du hver dag kan forbedre bare en ting, så er du nået langt om et år, to år, tre år. Uanset hvad, så er du nået længere end hvis du blot fortsatte ned af den vej som du er på nu, derfor vil et forsøg på at blive sundere, aldrig være forgæves.

Stop med at skælde dig selv ud

Giver du dig selv skæld ud når du igen igen har tømt en pose chips, eller kom til at spise resterne af ungernes fredagsslik, eller valgte is på stranden, frem for en gåtur i skoven. Stop den dårlige samvittighed og de grimme ord du evt. måtte sige til dig selv. 

Accepter i stedet for dine valg, når du gør dette, så begynder du nemlig også at have en større indsigt i hvad du spiser og hvornår, i stedet for at fornægte og glemme, fordi du har dårlig samvittighed.

Drop restriktionerne

Den menneskelige hjerne har utroligt svært ved at forstå begrebet “ikke,” prøv f.eks. at se hvad der sker, hvis du siger til dig selv at nu må du overhovedet ikke tænke på en giraf!? Hvad tænker du så på? Hvis du tænker på en giraf, så er du lige så normal som de fleste andre, og så har du måske allerede forstået pointen

Du tænker sandsynligvis stadig på en giraf, og ligeledes er det næsten umuligt at sige til dig selv, at nu skal du stoppe med at tænke på, eller få lyst til sukker, slik, chokolade, vin og alle de andre gode ting som du elsker.  Jo mere du prøver, jo mere vil du faktisk bare længes efter det og opdage hvor umuligt det er, at lade det være.

Derfor bør du droppe restriktionerne her og nu, spis hvad du har lyst til, når du har lyst til det, men kombiner det evt. med princippet om “små skridt” Hvad kan du evt. gøre en lille smule bedre.

Kan du spise en håndfuld blåbær sammen med chokoladen, kan du drikke et ekstra glas vand, inden du hælder rødvinen op, eller kan du nøjes med halvdelen af den brune sovs? 

Stop med at kæmpe alene

Det at være overvægtig eller usund, har desværre været meget tabubelagt i mange år, og er det til dels stadigvæk. Rigtig mange mennesker mener, at overvægt eller en usund livsstil ene og alene er egen forskyldt.

Sådan er det dog ikke, og du er på ingen måde alene. Der findes rigtig mange andre mennesker ligesom dig, der enten gerne vil tabe sig, eller blot leve sundere. Har du mod på det, så søg efter en du kan arbejde sammen med enten online eller offline. 

Det kan være en fra byen, en fra de sociale medier, en du i forvejen deler en hobby med, eller noget helt andet.  

I Danmark alene er ca. halvdelen af befolkningen overvægtige, og dertil kommer det at mange andre er usunde eller direkte fejlernærede.

Kom i gang eller kom videre

Er du selv kommet godt igang men har svært ved at komme videre, eller er du typen der har svært ved at komme godt fra start, så kan det være du har stor gavn af at få professionel hjælp.

Du kan finde mange gode råd om hvordan du kan få en sundere hverdag med mere overskud hos Luuna Sommer. Det er ikke unormalt at have svært ved at starte en sund livsstil op alene, ligesom du måske typisk vil opleve at man nemt går i stå flere gange undervejs, og har brug for sparring og gode råd for at komme godt videre.

Du har aldrig tabt kampen før du stopper med at prøve. 

Menu
Top